
Gołąbki z młodej kapusty z farszem ziemniaczanym i sosem pomidorowym
Autor: Robert Muzyczka
Wykonanie Potrawy
Kiszki ziemniaczane pozbawić osłonek, dodać pokrojoną w kostkę i podsmażona na maśle cebulę, rozdrobniony czosnek, jajka, obie mąki i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Z kapusty usunąć głąb i sparzyć liście kapusty wrzątkiem. Na każdego liścia nałożyć wcześniej przygotowany farsz i zwinąć niewielkie gołąbki. Dno garnka wyłożyć paroma zbędnymi liśćmi kapusty i ciasno poukładać gołąbki. Posolić, podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Składniki
Gołąbki:
- Kiszka Ziemniaczana – Gzella (1,2 kg)
- Cebula (2 średnie szt.)
- Masło (2 łyżki)
- Czosnek (3 ząbki)
- Jajka (3 szt.)
- mąka ziemniaczana (4 łyżki)
- mąka pszenna (3 łyżki)
- Kapusta młoda (1 większa lub 2 mniejsze)
- pieprz czarny i majeranek do smaku
Sos pomidorowy:
- pomidory z puszki krojone (2 puszki, łącznie ok. 600ml)
- śmietanka słodka 18% (50 ml)
- sól, pieprz, cukier do smaku